NOTICIES

La policia judicial entra al Parlament per demanar informació sobre la presentació de la llei del referèndum al TNC

Donen cinc dies perquè se’ls trameti la documentació

La policia judicial s’ha presentat aquest dimecres al matí al Parlament per requerir informació sobre l’acte de presentació de la llei del referèndum al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) el 4 de juliol del 2017. Segons ha avançat TVE i ha confirmat l’ACN, les agents s’han personat a la cambra catalana a primera hora i han presentat un requeriment per comptar amb més informació en un termini de cinc dies.

L’acte al TNC el va organitzar el grup parlamentari de Junts pel Sí, tot i que també hi va participar el Govern. Segons els organitzadors, el Parlament no hi va tenir res a veure. Una setmana després que se celebrés aquell acte, on el Govern va prometre que el referèndum es faria “com sempre”, la Guàrdia Civil ja va reclamar al TNC informació sobre el lloguer de l’espai. Aleshores la llei del referèndum encara no s’havia aprovat al Parlament i, per tant, tampoc s’havia declarat il·legal pel Tribunal Constitucional, però els consellers –i els membres de la mesa del Parlament– ja havien rebut advertiments judicials per impedir el referèndum.

 

 

Forcadell no va parlar davant la seu d’Economia el 20-S, com assegura la secretària judicial

“Va ser l’única veu femenina que vaig poder identificar per megafonia”, ha dit Del Toro

La secretària judicial del 13, Montserrat del Toro, que va ser l’encarregada de fer els escorcolls a la seu de Vicepresidència el 20 de setembre, ha afirmat avui durant la seva compareixença al judici de l’1-O que des de l’interior de l’edifici va reconèixer la veu de Carme Forcadell entre els milers de concentrats a l’exterior. “Va ser l’única veu femenina que vaig poder identificar per megafonia”, ha subratllat Del Toro. Aquestes paraules han fet que la presidenta del Parlament s’adrecés a la seva advocada, Olga Arderiu, com s’ha pogut veure en les imatges televisives, per dir-li que ella no havia parlat aquell dia davant d’Economia.

En ser preguntada per l’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, Del Toro ja no s’ha expressat amb tanta seguretat. Després d’admetre que no sabia que hi havia una ‘speaker’ a l’escenari a l’exterior d’Economia -ni tan sols sabia que hi havia un escenari- ha matisat: “Em va semblar reconèixer la veu de la senyora Forcadell, però no puc assegurar-ho”, ha dit, recordant que no va sortir a mirar per les finestres de l’edifici i que la presència de Forcadell a la concentració la va saber per un agent de la Guàrdia Civil. També ha assegurat que no va sentir les actuacions musicals de la tarda.

Forcadell, segons va explicar en la seva declaració al judici, es va personar a la seu d’Economia per donar ànims a Oriol Junqueras per la detenció de col·laboradors afins i, quan va arribar l’exvicepresident, el va saludar i va marxar al cap d’uns minuts. En cap cas, però, va fer declaracions a la premsa o es va dirigir als manifestants i es va limitar a fer una piulada des del seu compte de Twitter quan es va assabentar de l’operació.

 

 

La secretària judicial del 20-S va refusar fins a tres opcions diferents per sortir d’Economia

Seguiu l’última hora del judici contra els presos polítics i el procés· La retransmissió en directe és del Tribunal Suprem espanyol

El judici es reprèn encara amb la declaració del coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos. Després és previst que declari Montserrat del Toro, secretària judicial del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona; el propietari de l’hotel Gaudí de Reus; el propietari de l’hotel Travé de Figueres; Pedro Buil Armengol, capità de la marina mercant que va enviar una carta al jutge Pablo Llarena arran de la negativa de la Generalitat perquè el vaixell conegut per ‘Piolín’ atraqués al port de Barcelona; Vicent Nos, vinculat a un sistema de votació telemàtica per l’1-O; Quim Franquesa, soci de Vicente NosTeresa Guix Requejo, presumpta perceptora de fons; Olga Solanas García, de Focus Media SL; Ferran Burriel, de Nothingad Comunicación SL; Núria Llorach, presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; i Xavier Xirgo, director del diari el Punt-Avui.

 

 

La secretària judicial va demanar un helicòpter davant l’allau de ciutadans” a la conselleria d’economia el 20-S.

Una de les claus del relat sobre la suposada violència que fan les acusacions del Tribunal Suprem sobre les protestes pels escorcolls a la conselleria d’Economia és la declaració de la secretària judicial del jutjat 13 de Barcelona, que va ordenar aquelles entrades. La funcionària va assegurar en un informe que havia hagut de sortir escalant pels terrats de l’edifici per la violència a l’exterior. Només començar la seva declaració com a testimoni al Suprem, Montserrat del Toro ha apuntat a la mateixa situació de “tumult”: “En una hora ja vam tenir indicis que es desbordaria la situació. Allò va començar sent una concentració i es va acabar convertint en un tumult”. La lletrada ha arribat a parlar d’un “mar de ciutadans” i ha descrit fins i tot “una allau” de persones que bloquejava la sortida, fins al punt que va demanar, ha dit, un helicòpter.

 

La secretària judicial diu que va tenir «por» i va demanar sortir d’Economia en helicòpter

Montserrat del Toro descriu un «tumult» a les portes de la conselleria i destaca la «col·laboració zero» del cos de Mossos.

No va sentir la música que aportava un to festiu familiar, segons les defenses, a la manifestació davant la conselleria d’Economia el 20-S, sinó crits de «No sortireu» i insults. La secretària judicial del jutjat número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, un dels testimonis clau de l’acusació, va fer ahir un relat gairebé apocalíptic del que va viure la comitiva judicial encarregada dels escorcolls aquell dia a la seu del departament, a l’exterior de la qual es van aplegar fins a 40.000 manifestants durant la jornada.

Del Toro, que no va deixar publicitar la seva imatge, va aportar un relat detallat, hora a hora, de la seva vivència a dins de l’edifici, fora del qual ben d’hora del matí ja s’aplegaven desenes i centenars de persones. Del Toro va explicar que s’hi va traslladar amb una vintena d’agents de la Guàrdia Civil i que ja de seguida va poder veure «incidents», a més de constatar «zero col·laboració» per part dels Mossos. La secretària judicial va narrar com va poder escoltar càntics provinents de l’exterior («No sortiran», «No passaran») i va atribuir nebulosament a Carme Forcadell alguna de les proclames que es van fer aquell dia.

Del Toro, convertida en un ariet de l’argumentari de fiscalia, va relatar una jornada pel·liculesca, un tràfec constant per l’interior de l’edifici a la recerca d’una documentació que ningú no li facilitava i durant la qual una Mosso d’Esquadra va haver de dur a la comitiva, ja a la tarda, «cinc entrepans per pietat» en constatar, va dir, que els seria impossible, per seguretat del pizzer, encarregar unes quatre estacions.

A l’hora de sortir, quan ja havia enllestit l’escorcoll, «vaig veure un mar de gent», i el que durant la jornada va dir que havia estat «preocupació i estrès» en aquella hora es va convertir en «por». Del Toro, que buscava una sortida de l’edifici, va arribar a demanar «un helicòpter», fet que va provocar somriures entre els agents de la Guàrdia Civil per la impossibilitat del requeriment. Els agents li van proposar tres plans per abandonar l’edifici, que Del Toro va descartar, perquè consistien a sortir per la porta principal, ja fos escortada per agents o mitjançant un passadís de civils o de policies. «Era inadmissible», va dir. Segons va explicar al Tribunal, va demanar al jutge (ja difunt) Ramírez Sunyer que «em tragués d’allà». Els Mossos, que tenien l’encàrrec del jutge de facilitar una sortida «en mitja hora», van proposar travessar a l’adjacent teatre Colisseum tot superant «un muret d’un metre», acompanyada de 8 mossos, passar pels camerinos del teatre i sortir protegida fins a un cotxe no logotipat dels Mossos. «Al final del dia, allò era un tumult», va dir Del Toro, que va explicar haver tingut seqüeles psicològiques per aquella experiència.

Una estona abans, el coronel Diego López de los Cobos va concloure la seva declaració ajornada el dia abans. Les defenses van intentar extreure contradiccions del seu testimoni del dia anterior. «En un estat de dret és impossible la convivència ciutadana sense respecte a la llei», va insistir De los Cobos, que va reconèixer que no es van adjuntar als informes de l’operatiu de l’1-O les fotografies fetes pels agents de Guàrdia Civil i Policia Nacional.